Tradiční český pokrm z kapra se připravuje už po mnoho staletí takto: Ve větším hrnci přiveď vodu k varu a vlož do ní oloupané a na kolečka nakrájené dvě cibule, očištěné dvě oprané a drobně rozkrájené mrkve, 1 malý celer a pórek, petrželovou, celerovou nať a dva bobkové listy. Osol, přidej víno nebo rozředěný ocet, pepř a na mírném ohni 20 minut vař. Mezitím kapra oper, a dbej přitom, abys nepoškodil kůži, neboť jinak by se kapr nezbarvil pěkně do modra. Vnitřek kapra osol a zakápni citrónovou šťávou. Vlož jej opatrně do zeleninového vývaru a připravuj 15-20 minut (nesmí se vařit, vývar udržuj stále jen pod bodem varu). Měkkého kapra podávej na zahřáté míse obloženého vařenými brambory s máslem. Pro větší vydatnost můžeš ke kapru podat ještě ochucenou majonézu, např. křenem.