Heslo: |
segedínský guláš |
Výklad: |
To, čím si chtěl kuchař Jurajda "šplhnout" u oficírů, nemá nic společného s maďarskou kuchyní, natož s městem Szegedem , česky Segedínem. Vzdáleným příbuzným by mohl být "Székely-gulyás", který, podle jedné z teorií, dostal jméno po svém stvořiteli panu Székelyi, restauratérovi, který údajně tuto krmi připravil hostům, kteří se hlásili o jídlo, když už zbyl v kuchyni jen zbytek hovězího perkeltu a dušeného zelí. Vše smíchal a jeho Székely-gulyás byl na světě. Český segedín se však připravuje z vepřové plece, nebo bůčku. Je ale možné, že prapůvod této lahůdky je ve východních Karpatech, kde se připravuje téměř stejný guláš Sikulský, maďarsky zvaný Székelygulyás [Székelyföld = Sikulsko, též Sedmihradsko]. Na sádle zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, přidat na kostky nakrájené vepřové maso, osmahnout, přidat sladkou, mletou papriku, pepř, kmín, osolit a mírně podlít vodou (případně bílým vínem), dusit cca 30 minut. Přidat pokrájené kysané zelí, mírně přisladit a dusit doměkka. Nakonec vmíchat zakysanou smetanu(někdo ji nedává) a provařit cca 10 minut.Podává se s kynutým knedlíkem. |
III-01 |
Rád bych býval našim pánům důstojníkům uvařil mezi jízdou Maďarskem segedinský guláš, ale sklaplo mně. Snad až přijedeme do Haliče, budu mít příležitost uvařit šoule, pravé haličské, husu dušenou v kroupách nebo v rýži. Věř mně, drahá Helenko, že se opravdu snažím co nejvíce zpříjemnit našim pánům důstojníkům jich starosti a námahy. |
|