Sebrané spisy Jaroslava Haška jsou dokončené!!!

Dnešek, 26. 2. 2024, je pro muzeum a jeho příznivce slavnostní den.

Je dokončena jedna z virtuálních expozic,

Knihovna,

kde naleznete všechny Haškovy spisy, které jsou uvedeny v “Bibliografii Jaroslava Haška” (Laiske, Pytlík), doplněné o mnoho dalších.

Tato unikátní sbírka zachycuje celou Haškovu tvorbu. Bohužel jsou výjimky. Něco se přeci jenom nenašlo. Je to jen zlomek proti celkovému množství, jen asi šedesát prací. Jsou to například články, které vyšly v novinách vydaných v Rusku a ty jsou zřejmě v ruských archivech, případně nevíme, kde jsou uloženy. Bohužel se to, kde všude pánové Laiske a Pytlík pátrali, už od nich nikdy nedovíme. Jsou zde i nenalezené práce, které snad ani nevznikly. Hašek se o některých svěřuje v dopisech Jarmile, že na nich pracuje nebo že na tom bude pracovat, ale zřejmě v mnoha případech od svého záměru upustil. Mezi nenalezené jsou zařazeny i práce, které byly zabaveny cenzurou. Stále je však  malá naděje, že to někdo vlastní v soukromé sbírce nebo se to někde válí pod horou jiných spisů někde v archivech. Všechno, co se nepodařilo nalézt je na stránce “Pátráme – hledáme” vždy doplněno o poznatky, co se podařilo o daném díle objevit.

Každá práce je doplněna o bibliografické údaje a případné další zajímavosti. Samozřejmě je vítána jakákoliv Vaše iniciativa a spolupráce. Jakmile něco objevíte k Haškovu dílu, bude do bibliotéky doplněno.

Příjemné chvíle při procházce Haškovým dílem Vám přeje jeho virtuální muzeum.

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *