borovička

Výklad:

Vlastně se jedná o destilát ze zkvašených jalovcových bobulí, obdobně jako gin. Název je odvozený od slovenského borivka, což je jalovec. Borovička tedy nemá nic společného s borovicí. Vyráběla se pochopitelně i levná imitace studenou cestou. Poměr silic je patrný níže, je z knihy "Výroba lihovin na studené cestě" z roku 1877. Všimněte si poznámky "   silice jalovcová musí být zcela čerstvá, jelikož stářím se rozkládá a pak terpetntýnem zavání." A to může být jeden z důvodů, proč Katz krkal ještě druhý den.

I-10-03
„Kdyby,“ řekl, „člověk pil nějaké ušlechtilé nápoje, jako arak, marašíno, koňak, ale to jsem včera pil borovičku. Divím se, že ji mohu tak chlastat. Chuť to má odpornou. Kdyby to aspoň byla griotka. Lidi si vymyslí různé svinstvo a pijí ho jako vodu. Taková borovička není ani chutná, nemá ani barvu, pálí v krku. A kdyby byla aspoň pravá, destilát z jalovce, jakou jsem jednou pil na Moravě. Ale tahle borovička byla z nějakého dřevěného lihu a olejů. Podívejte se, jak krkám.
 

   

 
 

W