Heslo: |
Pakoměřice pivovvar |
Souřadnice: |
50°10'55.7"N 14°28'47.3"E |
Výklad: |
První zmínka o pivovaru pochází z roku 1636 s výstavem 15 sudů ročně. Ještě v polovině 18. stol. dosahoval pivovar výstav jen 900 hl piva ročně. Počátkem 70. let 19. stol. se stal nejmoderněji zařízeným pivovarem v severní přípražské oblasti. Ve svém nejúspěšnějším období dosahoval pivovar kapacitu 20.000 hl ročně. Pivovar zásoboval i některé pražské hostince, pivo se také stáčelo do lahví pod názvem Pakoměřický ležák. Koncem 20. l. 20. stol. však pakoměřický pivovar začal stagnovat, na trhu ho postupně začaly vytlačovat velké pražské pivovary. Své poslední pivo vypravil nosticovský pivovar k odběratelům ve výrobním roce 1926/1927, závěrečný stav činil 8.325 hl piva. Budova potom sloužila k různým ůčelům. Byla zde sladovna, skladiště, výkup zemědělských produktů. Dnes je budova po částečné rekonstrukci, ale chybí pivovarský komín. V časopise "Kvas" z roku 1908 jsme nalezli, že zde byl sládkem Rudolf Žilka, který vařil černý ležák o 140 sacharometrických pod názvem "Bůr" s ročním výstavem 17. 116 hl. Jestli to byl on, co dával do piva cibuli, se nepodařilo zjistit. |
II-03 |
„Ano,“ podotkl Švejk, „pan obrfeldkurát má ouplnou pravdu. Čím víc cibule, tím lepší. V Pakoměřicích bejval sládek a ten dával i do piva cibuli, poněvadž prej cibule táhne žízeň. Cibule je vůbec náramně prospěšná věc. Pečená cibule se dává i na nežidy...“ |
|
|